Jan 10, 2014

Cable Plug

Assalamualaikum and good day.

Baru je tukar cable plug semalam petang lepas exam PSPHV. Kereta aku akan sangkut-sangkut macam nak mati bila rpm kereta cecah 4k. Since kereta dah agak lama, aku agak resistance kat cable plug dah makin tinggi disebabkan material dalam cable plug tu dah agak uzur. Aku harap dengan tukar cable plug ni dapat la selesaikan masalah ni.

Just nak kongsi (walaupun mungkin takde orang baca haha). Cabut satu-satu cable plug tu dan tukar satu-satu. Jangan cabut keempat-empat serentak. Cabut satu, pasang satu then try start enjin kereta. Kalau boleh start, tutup semula enjin and proceed to the next cable plug. 

Kalau cabut semua serentak, mungkin nanti tersalah pasang. Menyebabkan kereta tak boleh start dan kita tak tau plug cable mana yang bermasalah. 

Kalau tak nak kotor tangan, pakai la handglove. Aku semalam tak pakai pun, baru feel masa buat kerja tu. hahaha

Next thing aku rasa nak tukar sebelum drive shaft belah kiri dan lower arm depan ialah smooth shift bushing yang dipasang pada hujung linkage gear. Tunggu je lah pos laju sampai nanti. 

Ok, petang nanti aku ada paper Power Electronics pulak. Wish me luck guys.

2 comments:

  1. tk phm pape. baik lg bce biologi lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya ada kena mengena dengan biologi. haha

      Delete